Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld
Forrás: MTI

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

- mondta az Agrárminisztérium (AM) Közös Agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Pálházán tartott pénteki faültetésen.

Papp Zsolt György kiemelte, hogy az elmúlt száz évben megduplázódott az országban a fával borított területek nagysága. Hozzátette, azt tűzték ki célul, hogy Magyarország 27 százalékán erdővel és fával borított terület legyen.

A helyettes államtitkár megjegyezte, a faültetési program hozzájárul ahhoz, hogy a családok egészséges környezetben nevelhessék fel gyermeküket.

Papp Zsolt György az MTI kérdésére elmondta, hogy a 2019 óta tartó programra eddig kétmilliárd forintot biztosítottak. Kiemelte, az Országfásítási programban tizenhárom különböző fafajtából választhatnak a pályázó önkormányzatok és civil szervezetek. A kezdeményezés népszerűségét jól mutatja az, hogy már a kiírását követő harmadik napon odaítélik az évi tízezer darab fát a pályázóknak - jelezte, megjegyezve, hogy az országfásításban a fák ültetéséhez szükséges eszközöket is biztosítják.

"A cél az, hogy a mezőgazdasági területek erdősítése mellett a belterületeken lévő intézmények, iskolák, óvodák, önkormányzati vagy civil szervezetek által üzemeltett létesítmények mellé tudjunk biztosítani fásítást" - fogalmazott az államtitkár. Kiemelte, hogy eddig több mint ezerötszáz önkormányzattal működtek együtt.

Hörcsik Richárd, az Abaúj-zempléni térség fideszes országgyűlési képviselője szerint a helyben élők tudják milyen fontos természet és az erdők védelme. Úgy fogalmazott, a fák nemcsak az oxigént hanem a megélhetést is szolgálják a Hegyközben.

Szebeni Endre, Pálháza független polgármestere elmondta, hogy településük már második alkalommal csatlakozott az Országfásítási programhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket