Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Május 24. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

Erdélyben jártak...

Erdélyben jártak...

Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola hetedikesei értékes napokat tölthettek Erdélyben a HATÁRTALANUL! program keretében. 2012. május 7-től 10-ig.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, 5 pedagógus kísérővel barangolták be a csodálatos vidéket. A BGA-11-HA-01-293 azonosítószámú projektre az intézmény 882 800 Ft támogatást nyert.

A tanulmányi kirándulás révén 42 diák fordulhatott meg Kalotaszentkirályon és Szovátán, ahol külhoni magyar gyerekekkel barátkozva megismertették velük s általuk saját, szűkebb hazájukat, népművészetük értékeiket. A gazdag programkínálatban szerepelt a tánc- és daltanulás ugyanúgy, mint a baráti labdarúgó mérkőzés, a kürtős kalácssütés, a közös séta, és a szívélyes beszélgetés. Az iskolai együttműködés elmélyítésének szándéka mellett fogadalmak születtek a személyes barátságok későbbi ápolására is.

A nagy utazás részesei rácsodálkoztak az ember és a természet érintetlen kapcsolatára. Az irodalmi és a történelmi múlt nyomán haladva, a művészeti remekek között az iskolapadban szerzett tudás megélt valósággá nemesedett. A diákok életre szóló, személyes élményekkel gazdagodva szerezhettek bizonyosságot a határainkon túli, magyar szótól hangos településeken. Megérezhették a közös nyelv, a közös történelem, a közös irodalom, a közös népművészet összekovácsoló erejét, rendíthetetlen felelősségét.

A visszaérkezők az orosházi iskola falai között, május 15-én két Határtalanul! órán rendszerezték az Erdélyben szerzett ismereteket. Az élmények és tapasztalatok sokasága a közös emlékezettel vált hitelessé. A május 17-i útibeszámolón a gyerekek készítette fotók, beszédes filmrészletek idéztek megható, izgalmas, de vígságos pillanatokat is.

A nagyszámú közönséget is magával ragadta az Erdélyben jártak nemzeti összetartozást építő, közösséget kovácsoló szándéka, Wass Albert gondolatával: „Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen!”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.