Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Július 25. 11:39, szerda | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

Mindenki mehet, amerre lát?

Mindenki mehet, amerre lát?

Az orosházi 1 napos szemészeti osztályról tartott sajtótájékoztatót Fetser János a helyi MSZP frakcióvezetője.

„Orosháza stratégiai lemaradása a megyén belül tovább fokozódik” – kezdte beszédét Fetser János, aki példaként említette a turisztika területén, hogy visszaadták a megnyert pályázati összeget, amit a fürdő megnyert a fejlesztésre, a környezetvédelemnél a hulladékégetőről mondott le a városvezetés, illetve a városfejlesztésben, oktatásban és egészségügyben is „hasonló példákat lehetne mondani”.

„Most ami aktuális, az az egészségügy területe. Hála istennek sem polgármesterként, sem országgyűlési képviselőként nem kellett azt megélnem, hogy osztályokat zárnak be, vagy jelentősebb leépítés legyen. A jelenlegi városvezetés komoly eredménynek tartja, azt hogy a szarvasi körzetet visszacsatolták Orosházához. Hadd mondjam azt, hogy annak idején Fideszes politikai döntés volt az - az ő irány irányításuk alatt -, hogy a szarvasi térséget elcsatolták, gyakorlatilag, most azokat a hibákat nagyon helyesen korrigálták, amiket annak idején elkövettek. De a legnagyobb problémának most azt látjuk, hogy az a szemészet, amely 1967. májusában alakult meg az 5. emeleten, 24 aktív ággyal, Dr. Vajda Péter főorvos úr vezetésével, gyakorlatilag az aktív ágyakat a szemészeten különböző kiadások szerint megszűnnek és a szemészet 1 napos szemészetté alakul át. Amit finanszírozási szempontból talán meglehetne érteni, de egészségügyi szempontból és az itt levő betegek szempontjából azonban nem biztos, hogy ez elfogadható.”

Az Orosházi kórház által kiadott Az egészségügy és a szemészet összefoglalójában az utolsó mondatot idézte a pártvezető: „Az egészségügy közhely szerűen emlegetett pénzhiánya nem lehet indok, hogy ne tegyünk meg minden lehetségest, betegeink a lehető legkorszerűbb ellátása érdekében.” – majd hozzáfűzte: „Ez továbbra is fennáll, hiszen ha rámegyünk az Egészségügyi Minisztérium honlapjára, azt látjuk, hogy a műtétek nagy része Gyulához, illetve Szegedhez lesz csatolva. Ezt a jelenlegi városvezetés nem mindig gondolta így. 2007. február 9-én az akkori testületi ülés jegyzőkönyvébe, amikor is Varga Zoltán bejelentette, hogy megmarad minden osztály, akkor Dancsó József, akkori alpolgármester azt mondta, hogy az ágyak mellé mindig orvosok kellenek, és ápoló személyzetnek kell lenni, és meg kell teremteni a megfelelő finanszírozást mellé. Úgy tűnik, hogy ha most megszűnnek az ágyak, akkor az orvosok és az ápoló személyzet tevékenysége is megkérdőjeleződik. 2012. június 30-án volt egy sajtótájékoztató, ahol elhangzott, hogy minden osztály megmarad az orosházi kórházban. Azt mondta a polgármester és a kórház igazgatója, hogy az aktív ágyak költségét megszüntetik. Akkor nem igazán érthető, hogy hogy marad meg az osztály.”

Az szocialista politikus továbbra sem látja az egészségügy hosszú távú finanszírozásának a megoldását, azt nem tartja eredménynek, amit a jelenlegi város- és kórházvezetés közös erőfeszítéseként kialakított, hogy „csinált egy irgalmatlan nagy adósságállományt, és ezt átvette az állam. Fájlaljuk, hogy gyakorlatilag megszűnt a szemészeti osztály és ezt a Fideszen belüli erőtlenségnek tudjuk be, hiszen Gyula és Szeged között azt gondolom, szükséges egy olyan kórházi kapacitás, ami mint a példa is mutatja, hogy több 100 beteget látnak el. Természetesen lehet azt mondani, hogy továbbra is egyszerű műtéteket végeznek az egy napos műtétek. Az orosházi állampolgárok nagyon komoly veszteséget szenvednek el ebben a kórházi átalakításban, és mint tudjuk még nincs vége. Szeretnénk felhívni a polgármester figyelmét, hogy ne engedje, hogy az orosházi kórház újabb hátrányokat szenvedjen!”

Fetser János szerint, amit az egészségügyben átszervezésnek hív a kormány, az valójában a pénzhiányra utal és a magyarok egyre rosszabb egészségügyi helyzetbe kerülnek.

„A helyzet drámai, a városban és kistérségében drasztikusan fogy a lakosság, a környező falvakból nehezebb is eljutni Gyulára vagy Szegedre. Mi csak megköszönni tudjuk Dr. Vajda Péter főorvos áldozatos munkáját, melyet a szemészetért tett.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.