Hírek
2012. Szeptember 24. 13:12, hétfő |
Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu
Halászléfőző verseny Csorváson

12. alkalommal szervezte meg Csorvás Önkormányzata a Halászléfőző versenyt szeptember 23-án, ahol orosházi arcokkal is találkoztunk.
Szilágyi Menyhért Csorvás polgármestere ismertette a verseny hagyományait szerkesztőségünkkel. Elmondta, hogy ez a rendezvény olykor kapcsolódik más eseményekhez, például a Csorvási Lakodalom Fesztiválhoz, de idén önálló programként szerepelt a város naptárjában. „Több mint 10 éve rendezzük meg a halászléfőző versenyt Csorváson, melynek célja a közösség formálás és kapcsolattartás. Itt is látható, hogy 50-60 ember áll egy főzőhely mellett. Idén egy szakmai zsűrink és két társadalmi zsűrink van. Díjazzuk a legjobb halászleveket és a legízesebb pálinkákat is. Igazából nem is verseny, az a cél, hogy mindenki jól érezze magát.” – hangzott el a polgármestertől, majd viccesen hozzáfűzte-. A puding próbája az evés, amit főztek, egyék meg!
Idén a három testvértelepülésről csak az erdélyiek tudtak részt venni a programon, de Szilágyi Menyhért elmondta, ez ritka alkalom, hiszen mindhárom településről érkeznek régi barátok, ismerősök.
A polgármester ez úton is értesíti Csorvás és más városok lakosságát, hogy a csorvási búcsú 29-én lesz, melynek szintén nagy hagyománya van a városban.
A zsűri tagokat is megkérdeztük, mitől lesz jó egy halászlé? Fodor Mihály szakács elmondta, hogy a szín, az illat, az állag és az íz az amit zsűriznek ilyenkor. Összesen 50 pontot lehet elérni. Az íznél sokat számít, mennyire csípős egy halászlé, hiszen nem vonhatja el a csili a hal ízét, csak úgy mint az illatnál. Ott például a citrom és egyéb fűszerek illata is meghatározó lehet, de itt is figyelni kell a hal illatára. Azt is megtudtuk, hogy színre az kap több pontot, amelyik sötétebb. Az állagnál pedig a sűrűség számít, valamint az, hogy mennyire van megfőve a hal. Fodor Mihály segítői Kiss Attila és Szécsi Lászlóné voltak.
Kasuba István volt a rendezvény fő szervezője. Minden évben a Hajdúvölgy-Körösmente Leader és a Helyi Termék Klaszter a fő szponzorok. Kasuba elmondta, hogy minden halászlé főző 2-2 kg halat kapott, a többiről maguknak kellett gondoskodni. „12 év után a szervezés már rutinból megy. Idén 18 csoport nevezett be a halászléfőző versenyre, többnyire Csorvásról, de akadnak szlovákiai vendégek is. Ilyenkor van a pálinka ünnepe is, ilyenkor főzik ki az első pálinkákat. Az én barackpálinkám 3. helyezett lett.” – mondta a főszervező.
Az orosházi ismerősök a Demokratikus Koalíció tagjai voltak, akik szintén beneveztek a Halászléfőző versenyre. Papp Róbert be is számolt nekünk, hogy érzik magukat az egész napos programon. „Versenyzőként neveztünk be a versenyre, poltikai üzenete nincs a mai napnak. A mi közösségünk ne csak akkor találkozzon egymással, ha kampány van, hanem a minden napokban is. A mai rendezvény nagyon családias hangulatban zajlik. Fiatalokkal és régebb óta fiatalokkal neveztünk be. A közösség építését az ilyen rendezvények csak előrébb viszik. Túl vagyunk a pénteki tüntetésen és a szombati kitelepülésen. Az emberek bizalmukkal támogatnak minket. A Demokratikus Koalíció összességében fantasztikus hétvégét zárt.” – nyilatkozta Papp Róbert, aki egy vendéget is hívott Csorvásra. Szarvas Koppány az Ifjú Demokraták elnöke jött le Budapestről, hogy a csorvási Halászléfőző verseny ízeit, szokásait ismerhese meg.
„Az Ifjú Demokraták a DK-val együtt működik, de utasítást nem fogadunk el, csak útmutatást. Engem Papp Róbert hívott meg, hogy a kellemest összekössük a hasznossal. Megbeszéljük a helyi szervezet megalakulását, melyet októberre tervezünk. Azért is jöttem, hogy erőt merítsek és megtapasztaljam azt a mentalitást és aktivitást, ami Budapesten nem tapasztalható.” – mondta Szarvas Koppány az Ifjú Demokraták elnöke, majd a csorvási pálinkát dicsérte, ami a torokfájásán sokat enyhített.
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2025. Március 19. 07:58, szerda | Helyi
Erdő Péter kezdeményezte Ervin Gábor, a nyilasok által meggyilkolt vértanú pap boldoggá avatását
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kezdeményezte Ervin Gábor, a nyilasok által 1944-ben meggyilkolt katolikus pap, embermentő boldoggá avatását vértanúság címén.
2025. Április 17. 07:45, csütörtök | Életmód
Nébih: biztonságos és kiváló minőségű a magyar hús
A szigorú élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági rendszer, benne a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is garantálja, hogy kizárólag biztonságos magyar hús kerülhet a lakossághoz a húsvéti ünnepekre készülve is
2025. Április 17. 07:44, csütörtök | Külföld
Egy politikai múlttal nem rendelkező orvos lett Szerbia új miniszterelnöke
Megválasztotta Szerbia új kormányát az ország parlamentje szerdán, az új miniszterelnök a politikai múlttal nem rendelkező Djuro Macut endokrinológus lett.