Városlista
2024. október 23, szerda - Gyöngyi

Hírek

2012. Március 14. 18:47, szerda | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

Kossuth Lajos mobil vécékre mutat

Kossuth Lajos mobil vécékre mutat

Az MSZP Orosházi Szervezete ma meglátogatta a Kossuth-szobrot és döbbenten látták, hogy a Városüzemeltetés hátsó részén van elhelyezve, ahol a mobil vécékre mutat és nem Arad felé.

"Hosszú sora van már Dancsó József és az orosházi fideszes városvezetés hazugságainak. Ezek közül egy a Kossuth-szobor ügye, amelyet tavaly decemberben sietős gyorsasággal távolítottak el arról a helyről, ahol 1924 óta állt.

Elődeink a település első díszpolgárává Kossuth Lajost választották, és emlékét különös gonddal őrizték. A születése 100. évfordulójára szobrot emeltek, és az 1924 óta a Főtéren állt. A nemzeti függetlenség kivívásáért indított szabadságharc egyik legnagyobb alakja szobrát és a talapzatot, születése 200. évfordulóján, az akkori szocialista városvezetés felújíttatta, a környezetét rendbe tette, az méltó helyszínt jelentett a városi március 15-i ünnepségek számára. A munkálatokat Rajki László szobrászművész, Orosháza díszpolgára vezette nagy fáradozással, közmegelégedésre.

Tavaly decemberben Dancsó József tudtával és beleegyezésével a szobrot leemelték, a talapzatot szétszedték. Hivatkoztak a főtér nyertes pályázatára (hazugság: attól, mert felújítják a főteret, miért ne maradhatott volna ott a szobor), közműépítés miatti „mélyépítésre” (ez is hazugság, mivel nem volt a szobor útjában semminek, illetve meg kell nézni a helyszínt: egy kapavágás sem történt azóta a területen), illetve arra is, hogy a szobrot restaurálni fogják. Kérdés: miért kellene egy szobrot újrarestaurálni, amely tíz évvel ezelőtt már átesett ezen, és amelyet már akkor is jó állapotúnak talált a szakember?

Ma délelőtt meglátogattuk a szobrot a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. Fürdő utcai telephelyén, az erről szóló videofilm rövidesen megtekinthető lesz a www.facebook.com/mszpoh oldalon. A szobor a telephely hátsó részén, egy oldalt nyitott szín sarkában van beállítva, mellette a talapzat és díszkerítés szétszedett elemei sorakoznak. A szoborhoz és a hozzá tartozó részekhez nagy valószínűséggel december óta nem nyúlt senki. Nemhogy „restaurálva” nem lett, de az elmúlt évek utcai porát és piszkát sem távolította el róla senki. Az elhelyezése felháborító. Kérdés: miért kellett annyira sietősen elbontani a szobrot decemberben? Miért nem lehetett legalább az idei nemzeti ünnepünket megvárni, hogy azon a helyen lehessenek együtt az emlékező Orosháziak, ahol az elmúlt években mindig? Mire volt jó ez a sietség?

Korábban Dancsó József azzal is érvelt, hogy egy új helyszínen a szobor újra Arad felé mutathatna. Most, jelenlegi helyén a közvetlen környezetében lévő mobil vécéket jelöli ki útirányként. Ennek a szimbolikáját már nem bontanánk ki, mindenkinek a fantáziájára bízzuk.

Végül álljon itt egy idézet az Orosházi Újság 1904. évi számából, abból az időből, amikor őseink készültek a szobor leleplezésére: „Ünnep lesz ez…, mert Kossuth Lajos mindnyájunké volt.”

Dancsó úr! Ön elrontotta az Orosháziak ünnepét! Ön csak rombolni tud! Méltatlan arra, hogy a várost vezesse!

Fetser János és Füvesi Sándor önkormányzati képviselők"

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Október 22. 13:47, kedd | Bulvár

Féláron vehet gyerekjátékokat a NAV-tól

Rendszeres dilemma, hogy karácsonyra, mikulásra milyen ajándéknak örülnének a családtagok és mikor van idő megvásárolni azt.