Városlista
2024. október 23, szerda - Gyöngyi

Hírek

2012. Január 31. 07:54, kedd | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

Most mondjam azt, hogy mi megmondtuk?

Most mondjam azt, hogy mi megmondtuk?

Ma dönt a önkormányzat Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága a 8 osztályos gimnázium megszűnéséről. Indok: az egyházi iskolák félnek, hogy a diákok átmennek a kis gimibe.

„− Egy hete szembesültünk azzal, hogy nem fogad be a gimnázium ilyen jelentkezési lapot tőlünk, pedig mi erre készítettük fel a negyedikes gyerekünket, nagyobb testvére is ott tanul. Elégedettek voltunk ezzel a képzéssel. Azt tapasztaltuk, hogy a kicsiket a nagyobb diákok teljesítményben és az élet számos terén felfelé húzzák" − érvelt a kisgimnázium mellett egy anyuka.

„A Kisgimnáziumról olvasom, hogy milyen sorsra juttatnák. Álmomban sem mertem gondolni, hogy annak idején, amit kemény munkával létrehoztunk, az most a semmibe lesz. Azt hiszem, egy darabig nem tudok aludni, annyira felkavart ez a hír!” − így önti ki érzelmeit a nyugalmazott gimnáziumi igazgató a facebookon.

"Szívesen idemásolnám a város adófizető polgárai által fenntartott, elméletileg közszolgálati önkormányzati hírportál anyagát is, ahol megszólaltatják az érintetteket, szülőket-pedagógusokat-tanulókat, mi a véleményük, hogyan érinti őket a tervezett változtatás, mit gondolnak, de sajnos nem tehetem: a nevezett hírportál ugyanis megelégedett azzal, hogy megkérdezte az ügyben néhány napja a polgármestert, aki szépen megmagyarázta a dolgot. Snitt.

Amiről szó van, − mostani új, hosszú nevén − a „Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont − Orosháza”, magyarul a Táncsics gimi 8 évfolyamos képzésének a megszüntetése. Erről a január 31-én, kedden 14.00 órakor kezdődő nyilvános ülésén dönt az önkormányzat Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága, helyszín a Polgármesteri Hivatal I. emeleti kisterme.

A város honlapján általában elérhetőek az ülések előterjesztései, így biztosítva azt, hogy bárki, aki érdeklődik, megtekinthesse azokat. Mondom, általában, mert most valamiért nem sikerült a bizottsági anyagokat felrakni, csak a pénteki testületi ülését. Ott viszont a gimnáziumi 8 évfolyamos képzés megszüntetése nem szerepel, erről csak bizottsági szinten születik döntés. Én közszolgálati jelleggel − bár azt hiszem, hogy a nyilvánosság biztosítása nem az én dolgom lenne − ide, a szöveg mellé fölrakom a bizottsági előterjesztést, annyi kiegészítéssel, hogy az két oldalas, de a második oldalon csak a végrehajtásért felelős gimnáziumi igazgató, az előterjesztő irodavezető és a dátum található, semmi több, ezért ezzel nem bajlódom.

Ami engem, mint önkormányzati képviselőt különösen bosszant (dühít?) ebben az előterjesztésnek nehezen nevezhető irományban, az az, hogy még kísérletet sem tesznek a határozati javaslat indoklására. Se egy szám, se egy táblázat, semmi! A történeti bevezető után, gyakorlatilag a „Tekintettel a fent leírtakra…” kezdetű bekezdés indokolná a döntést, de az pedig annyira semmitmondó, hogy kommentálni sem érdemes. Véleményem szerint egy normálisan működő hivatalban egy irodavezető kétszer nyújthat be ilyen csapnivaló előterjesztést: először és utoljára.

A témában korábban megjelent sajtóanyagokból ennél valamelyest több információ kiderül, például ebből, ahol a polgármestert kérdezik:

„− Az érintett szülők tegnaptól érzelmileg felindult állapotban vannak. Úgy vélik, hogy ez az intézkedés azért született – ha úgy tetszik: e helyzet azért alakult ki –, mert a város egyházi fenntartású iskolái attól tartanak, hogy a legjobb tanulók tőlük is átjelentkeznek a Táncsics 'kisgimnáziumába'.

– Ezt nem értem. A Táncsicsnak vannak általános iskolái. Innen kezdve ez egy csúnya szembeállítás. Miért tegyünk tönkre csökkenő gyereklétszám mellett kialakult közösségeket, intézményeket?! Nekem a város egészét kell tekintenem. Ebbe beletartozik az egyházi oktatás is. Sokkal nagyobb a kiürülés veszélye a rákóczitelepi, a Czina iskolában, mint az egyháziaknál.

– A történetiségtől nem lehet elvonatkoztatni, politikusként nálam jobban tudja. Hónapokban mérhető, hogy utoljára átalakították a város iskolarendszerét. Most sokan úgy érzik, hogy ismét az önkormányzati oktatás hátrányára léptek valamit.

– Ezt a politika gerjesztheti, s gerjesztheti ön is e felvetéssel.” (Forrás: http://vitalap.hu.)

Emlékszünk, kell-e sokadjára összefoglalnom, hogy hogyan adta át 2006-ban az akkori szocialista vezetés a várost, nagyon-nagyon jól, stabilan működő önkormányzati iskolarendszerrel, felújított általános iskolákkal, és frissen felújított és új szárnnyal bővített gimnáziummal. Akkor futott az orosházi önkormányzati iskolarendszer szekere. Aztán eltelt 5 fideszes év, és lassan nem lesz egyetlen önkormányzati fenntartású általános és középiskola sem a városban! Mondom, egy se!

Tavaly két iskolát (és egy óvodát) átadtak az egyházaknak, a Kossuth MEZGÉ-t és az Ügyvitelit korábban a megyének (azok most továbbgurultak az államhoz), a Táncsics gimnázium államosítása pedig folyamatban van. Megszüntették anno az Eötvös iskola gimnáziumi képzését is. Ennyi. Orosházi önkormányzati iskolarendszer: GAME OVER!

Volt iskola-összevonás, majd iskolaszétszedés, volt itt minden… Tavaly, az egyházi kézbe adáskor is elmondtuk a véleményünket, megmondtuk, hogy azokra az indokokra (csökken a gyermeklétszám például) nem válasz az egyházi kézbe adás. Volt néhány bátor szülő, aki a rossz időben is föl merte vállalni a véleményét, és el mert jönni a Polgármesteri Hivatal előtt tartott tüntetésre, de sajnos átütő erejű tiltakozást nem sikerült produkálniuk a szülőknek, így maradt az eredeti terv: az iskolák mentek az egyházakhoz.

Most, amikor úgyis állami fenntartásba kerül a gimnázium, a fideszes városvezetés valami miatt nagyon sürgősnek érzi, hogy megszüntesse ezt a képzést.

És egy csöppnyi vigasztalást sem jelent az a tudat, hogy mi jó előre megmondtuk.

* Az Orosházi Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója, Pusztainé Szabó Margit ezzel az idézettel köszönti az olvasókat az intézmény honlapján. Ugyanő az önkormányzat Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága tagja is. Ebbéli minőségében kedden szavazhat az önkormányzati fenntartású gimnázium 8 osztályos képzésének megszüntetéséről, az egyházi intézmény fenntartójával, az Orosházi Református Gyülekezet lelkészével, Kovács Árpáddal együtt, aki történetesen a bizottság elnöke. "Kezeink munkáját tedd maradandóvá!" - mondja a Zsoltárok Könyve. Vajon ők ketten a szavazatukkal maradandóvá teszik azoknak a munkáját, akik - mint fentebb a nyugalmazott gimnáziumi igazgató - ennek a képzésnek a létrejöttén fáradoztak? Meglátjuk."

A közleményt az MSZP Orosházi Szervezete írta, melyet afacebook oldalon is megtekintketnek az esetről szóló előterjesztéssel együtt.

Címkék: oktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Október 22. 13:47, kedd | Bulvár

Féláron vehet gyerekjátékokat a NAV-tól

Rendszeres dilemma, hogy karácsonyra, mikulásra milyen ajándéknak örülnének a családtagok és mikor van idő megvásárolni azt.