Városlista
2024. július 13, szombat - Jenő

Cégregiszter | Egészség, életmód

Dr. Szakál Tibor

5900 Orosháza, Lehel utca 51.

Forduljon hozzám bizalommal!

Az ultrahangvizsgálatról röviden

Tisztelt Olvasó!

Engedje meg, hogy néhány szóval felhívjam figyelmét a különböző ultrahang vizsgálatokban rejlő lehetőségekre.

Az ultrahang vizsgálat a hasi és medencei szervek, a nyaki és végtagi lágyrészek, valamint egyes ízületi betegségek, illetve éreredetű kórképek kapcsán első lépésben javasolt alapvető vizsgálatmódszer. Gyors tájékozódásra, több szerv egyidejű áttekintésére alkalmas, hatékony és ma már könnyen elérhető. Jól ábrázolja a különböző szerveket, lágyrészeket, a kóros és ép szövet-szervi struktúrákat, ereket, folyadékgyülemeket egyaránt.

Hasi panaszok esetén gyorsan és nagy biztonsággal megállapíthatók a panaszok hátterében esetlegesen meghúzódó különféle kórképek. A máj betegségei, az epekő, epe hólyag gyulladás, a vesekő és hasnyálmirigy kórképei, különféle hasi daganatok, vagy a hasi szervek esetleges sérülései egyaránt hatékonyan vizsgálhatók. Jól láthatóak a kóros hasi folyadékgyülemek, mint például a hasvíz, hasi vérzés, tályog. A medencei szervek vizsgálatával gyorsan felismerhetők a húgyhólyag betegségei, férfiaknál a gyakori prosztata megnagyobbodás, nőknél a petefészek és méh elváltozásai.

A nyaki lágyrészek vizsgálata kapcsán a pajzsmirigy, a nyálmirigyek és a nyaki nyirokcsomók betegségei vizsgálhatók.

Az izmok-, ínak-szalagok sérülései, részleges, vagy teljes szakadásuk, bevérzéseik gyors és megbízható kivizsgálása lehetséges.

Az úgy nevezett Doppler technika érbetegségek vizsgálatára használható. Módot ad az érszűkületek, érelzáródások, éreredetű fejlődési rendellenességek, érsérülések és kóros véráramlási jelenségek felismerésére, például a népbetegségnek számító érelmeszesedés kapcsán kialakuló legkülönbözőbb szervi vérellátási zavar oka, annak helye és mértéke, ami a betegség szakszerű kezelése szempontjából alapvető fontosságú információ. Korai felismerésével és kezelésével számos közismert súlyos szövődménye megelőzhető, mint például a magas vérnyomás, szívinfarktus, agyi lágyulás, agyvérzés vagy végtagvesztés. A visszerek állapotát is gyorsan, nagy biztonsággal felmérhetjük. Leggyakoribb betegségeik a visszértágulat, gyulladás, trombózis és különböző fejlődési rendellenességek.

A vizsgálómódszer kiválóan alkalmas bizonyos rendszeresített szűrővizsgálatok végzésére (pajzsmirigybetegségek, emlőbetegségek, csecsemőkori fejlődési rendellenességek, csípőficam…).

Külön kiemelendő, hogy az ultrahangnak az egészségügyi ellátás gyakorlatában használt, melynek egészségkárosító hatása nem ismert, fájdalmatlan, ellenjavallata nincs.

Az általam használatos ultrahang készülék a fent említett vizsgálatok elvégzésére alkalmas. A vizsgálatok előjegyzés szerint, előre egyeztetett időpontban történnek, így a hosszantartó várakozás okozta kellemetlenség megelőzhető.

Szükség esetén egy hordozható készülékkel a vizsgálat otthonában is elvégezhető.

Köszönöm, hogy elolvasta az ultrahang vizsgálat előnyeit.

Tisztelettel:

Dr. Szakál Tibor
Radiológus szakorvos
Tel.: 06-70/317-64-57

Kapcsolódó cikkek:

Mit lát az ultrahang? - A radiológus életet menthet

Az ultrahangvizsgálatról röviden

Szolgáltatások, tevékenység, termékek

  • Hasi, medencei, nyaki, mellkasfali, emlő, végtagi és lágyrész ultrahang vizsgálatok.
  • Ízületi vizsgálatok (váll, térd, gyermek csípő)
  • Csecsemőkori szűrővizsgálatok (csípőficam, koponya, reflux, vese)

További szolgáltatások

  • Teljes körű érrendszeri vizsgálatok (érelmeszesedés, érszűkület, érelzáródás, visszértágulat, trombózis...)

Nyitva tartás

  • Fehér Kígyó Orvosi Központ; 11-es rendelő, keddenként 07 órától telefonos bejelentkezés alapján!

kapcsolat

  • Cím: 5900 Orosháza, Lehel utca 51.
  • Mobil: 70/317-6457